Dünyada her yıl 250.000 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Her yıl 400.000’den fazla kadın bu kansere yakalanıyor. Bu kanser türünün temel nedeni HPV enfeksiyonudur. Rahim ağzı kanseri, diğer tüm kanser türlerinin aksine bir aşıyla önlenmesi mümkün bir hastalıktır ve yüzde 100’e yakın koruyuculuğu ispatlanmış HPV Aşıları bulunmaktadır.
Bu aşı Türkiye Ulusal Aşı Takvimine alınmamıştır. Aşının bedeli SGK tarafından karşılanmamaktadır. Genelde 3 doz olarak uygulanması gereken aşının toplam ücreti yaklaşık 2.088 TL’dir. Koruyucu sağlık hizmetlerini vermek devletin görevidir. Kanser tedavisinin maliyetini göze alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, koruyucu hizmet bedellerini ödememekte ısrarcı olması yanlış bir tercihtir.
Sağlık ve yaşam hakkımız gereği HPV aşısı SGK tarafından karşılanmalıdır. Bu düzenleme yapılana kadar Sosyal Hukuk olarak, aşısını olmak isteyen bütün kadınları mücadeleye, dava yoluyla hak aramaya davet ediyoruz. Aşı ücretinin kendisine ödenmesine dair talebi SGK tarafından reddedilenler örnek dava dilekçemizi kullanarak dava açabilir
……………….. NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİNE
DAVACI :
DAVALI : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Sosyal Güvenlik Kurumu Ziyabey Cad. No:6/ Ankara
KONU :Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ……………….tarih ve …………………………………….. sayılı kararının iptali ile……………….. TL olan ………….. doz ………………… (HPV aşısı) ücretinin tarafıma iadesi talebi hakkındadır.
AÇIKLAMALAR :
Ben…………………………………………., Sosyal Güvenlik Kurumu’nun …………………………. sicil numaralı sigortalısıyım.
Rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğu %100 varan ve ülkemizde ……….. doz şeklinde uygulanan …………………. isimli HPV aşısını, sigorta kapsamında yer almadığı için kendim satın almak zorunda kaldım. …… doz için toplamda ………………………… TL ücret ödedim. Söz konusu ücretin tarafıma iade edilmesi için, faturalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu …………………. İl Müdürlüğü …………………… Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine başvuru yaptım. Başvurum, Kurum’un …………………….. tarih ve …………………………… sayılı kararı ile reddedildi. Söz konusu ret kararı aşağıda detaylıca açıklandığı gibi hukuka aykırı olduğundan, huzurdaki davayı açmak zaruri olmuştur.
Her yıl yaklaşık 300.000 kadının ölümüne yol açan rahim ağzı kanserinin %99 oranında sebebi HPV olarak adlandırılan Human Papilloma Virüsü’dür ve 100’den fazla tipi bulunmaktadır. HPV tipleri genel olarak düşük riskli ve yüksek riskli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Düşük riskli HPV tipleri 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81’dir. En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir. Yüksek riskli HPV tiplerinden rahim ağzı kanserine neden olanların çoğunluğunu ise HPV 16 ve HPV 18 oluşturmaktadır.
HPV’nin, ileride rahim ağzı kanserine yol açmasını önlemek için bireylerin erken yaştan itibaren HPV Aşılarını olması önerilmektedir. Zira her aşıda olduğu gibi HPV aşıları da vücudun enfeksiyona karşı bağışıklık kazanmasını sağlayarak, vücudu virüsün neden olduğu hastalıklardan korumaktadır. HPV’nin bilinen ve uygulanan herhangi bir tedavisi de olmadığı için virüse karşı alınabilecek tek önlem HPV Aşısıdır.
Ülkemizde HPV aşısı olarak kullanımda bulunan 2 farklı aşı mevcuttur. Bu iki aşı da kansere dönüşme ihtimali en yüksek tipler (HPV 16 ve HPV 18) için çok yüksek koruyuculuk sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde, aşıların 9-14 yaş aralığındaki çocuklara altı ay arayla 2 doz yapılması halinde virüse karşı koruyuculuk oranının %100’e yakın olduğu ve kansere yakalanma ihtimalini %86 oranında azalttığı ispatlanmıştır. Bu yaş aralığında aşı olamayan bireylerin ise 45 yaşına kadar 3 doz şeklinde aşıyı yaptırmaları gerektiği, bunun da %70 oranında kanser riskini azalttığı ortaya konulmuştur. Hal böyle olmasına rağmen, HPV aşıları Türkiye Ulusal Aşı Takviminde yer almamaktadır. Ülkemizde HPV Aşısı olunması yönünde herhangi bir eğitim ve bilinç de topluma aktarılmamaktadır. Erkeklerin %90’ının kadınların ise %80’ninin hayatlarının bir döneminde en az bir HPV tipi ile mutlaka karşılaştığı ve dünyada artan kanser vaka sayısı düşünüldüğünde, söz konusu aşının halen ulusal aşı takvimine alınmamış olması sağlık hakkı ihlalidir.
Yukarıda önemi açıklanan HPV aşısının 1 dozu işbu dilekçenin yazım tarihinde ……………(696 TL) olup, ……….(3) doz için toplam ödenmesi gereken ücret ………………..(2.088 TL)’dir. Ekonomik koşulların günden güne kötüleştiği ülkemizde, aşının maliyetini karşılayamadığı için aşısını olmayan pek çok potansiyel kanser hastası vatandaşımız mevcuttur. Anayasadan kaynaklı yaşam ve sağlık hakkı gereğince ve sosyal devlet ilkesi çerçevesinde, etkinliği bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuş olan HPV aşılarının sigorta tarafından karşılanması zorunludur. Ayrıca unutmamak gerekir ki, bugün ödenmeyen aşılar sebebiyle ileride kanser olma ihtimali gerçekleştiğinde, Kurum’un ödemek zorunda kalacağı ilaç ve tedavi giderleri aşı ücretinin kat be kat üzerinde olacaktır.
Sonuç olarak Anayasa m. 2, 5, 17, 56, 60, 65 ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m. 62 ve m. 63 kapsamında, birey ve toplum sağlığı bir bütün olarak değerlendirilmeli ve HPV aşısı ücretsiz olmalıdır. Bu aşı lüks değil, aksine haktır.
NETİCE ve TALEP :
Yukarıda açıklanan gerekçeler ve mahkemenizin re’sen gözeteceği hususlar çerçevesinde ……. doz ……………….. isimli HPV aşısı için ödemiş olduğum ……………………….. TL ücretin tarafıma iadesini ve Kurum’un ………….. tarih ve ………………………… sayılı kararının iptalini talep ederim. (Tarih: ………)
Davacı