Ülkemizin dört bir yanında meydana gelen orman yangınları ve seller ”sosyal cinayet” niteliğindedir.
İklim krizi bağlamında küresel ve yerel ölçekte hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyerek öngörülen doğa olaylarının afete dönüşmesine sebep olan siyasi iktidar, son dönemde meydana gelen orman yangınları ve sellerden zarar görmüş vatandaşların bu zararlarını tazmin etmekle yükümlüdür. Ortada ‘sarılacak yaralar’ değil tazmin edilmesi gereken zararlar vardır.
‘Afet Borçlandırma Senedi’, yardım kampanyaları gibi yöntemlerle tazmin sorumluluğundan kaçan siyasi iktidar, Anayasa’ya ve sosyal devlet ilkesine aykırı hareket etmektedir. ‘Afet’leri fırsat olarak görüp sosyal devlet ilkesinin yükümlülüklerinden kendisine siyasi malzeme çıkarmayı gelenekselleştirmiş AKP’nin, son dönemdeki orman yangınları ve sellerden ötürü ortaya çıkan zararları, yurttaşları mülksüzleştirme politikasına dahil etmesine izin verilmemesi gerekir. Zira bu mülksüzleştirme, tarım ve orman alanlarının yok edilmesine, dolayısıyla iklim krizinin körüklenmesine yol açacaktır.
‘Sosyal Cinayet’ niteliğindeki bu olaylara karşı dayanışmamızın bir parçası olarak hazırladığımız tip idari başvuru dilekçesiyle, Sosyal Haklar Derneği olarak orman yangınları ve sellerden ötürü zarara uğramış tüm yurttaşlarımızı bu zararların tazminini talep etmeye çağırıyoruz.
T.C. CUMHURBAŞKANLIĞINA / T.C TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA / T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA
Talepte Bulunan :
Adres :
Konu : …/.. / tarihinde …. ‘da/de meydana gelen orman yangını / sel sonucu uğramış olduğum maddi ve manevi zararın tazmini istemimdir.
Açıklama ve Talep :
Küresel düzeyde bir iklim krizinin içinde olduğumuz, bu krizin çok yakın zamanda telafisi imkansız sonuçlara yol açacağı yıllardır süregelen bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu bilimsel çalışma ve yayınların işaret ettiği riskler karşısında alınması gereken önlemleri öngörmek, bu öngörüler ışığında alınması gereken önlemleri saptamak, bu önlemlerin nasıl alınacağı ile ilgili bilimsel-teknik çalışmaları yapmak ve sonuç olarak gerekli tüm tedbirleri almak kamu idaresinin ilk elden yükümlülüğüdür.
Sel, taşkın, yangın, deprem gibi doğa olaylarının afet haline gelmesinin başlıca sebebi, iklim krizini önlemeye yönelik en ufak çabanın gösterilmemesi; yerkürenin tüm uyarılarına rağmen doğayla mücadele etmekte sürdürülen ısrardır.
Yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak anayasal yükümlülüğün de ötesinde bir durumdur. Bu doğrultuda kurumunuz, iklim krizi bağlamında küresel ölçekte alınması gereken önlemlerin alınması yönünde gerekli girişimleri yapmak ve başta Paris Belgesi olmak üzere konu ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda etkin tutum almak zorundadır. … tarihinde …’de meydana gelen orman yangını / sel sonucu uğramış olduğum zarar bakımından bu yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan idareniz kusurludur. Gerekli ekipmanları temin etmeyen, yeterli sayı ve nitelikte personeli istihdam etmeyen, olası bir orman yangınına /sele karşı planlama yapmamış olan yurttaşlarının yangından / selden kurtulması için hiçbir destekte bulunamayan idareniz bu yönden de kusurludur. Anılan kusur, hukuk kavramları sözlüğündeki “ağır hizmet kusuru” başlığının somut örneği niteliğindedir.
Yukarıda açıkladığım yükümlülüklerini yerine getirmeyip doğal “afetlere” sebep olan idarenizin uygulamalarını belirleyen mevcut hükümetin, afetler sonrası yurttaşlara vermiş olduğu sözde destek ve yardımları her seferinde siyasi malzeme yapması kabul edilemez. Bu yardımların bir de kampanyalar düzenlenerek yurttaşlardan alınacak paralarla yapılması ise ancak mevcut hükümetin sosyal devlet anlayışı ile açıklanabilecektir. Uğramış olduğum zararın kamu kaynağı yerine yurttaştan talep edilmesi kusurdan kaynaklı giderim ödevinin ‘’özelleştirilmesidir’’. İdarenin sorumluluğu ilkesine aykırı bu durum Anayasa’nın 125. Maddesi’ne de açıkça aykırıdır.
Tüm bu hukuksuzluğun, bilim karşıtlığının mağduru bir yurttaş olarak fazlaya ilişkin talep ve dava hakkım saklı kalmak kaydıyla Anayasa’nın 125. maddesi ve İYUK Madde 13. uyarınca idarenizin ağır ihmali ve hizmet kusuru nedeniyle uğramış olduğum maddi zararlar için … TL ile manevi zararlar için … TL’nin tarafıma ödenmesini talep ederim.
Talepte Bulunan
………………………